You are currently viewing Părinte nou în vremea coronavirusului

Am fost surprinsă în ultimele zile de consilieri online de cât de des am înfipt mâna în ecran, încercând să arăt/ să ajustez/ să ajut mai bine. Distanța nu ajută în ceva atât de nuanțat ca alăptarea, dar distanțarea socială ajută la evitarea morții unor oameni, așa că #stauacasa și ajut cum pot. 

Dar această distanță îmi aduce aminte cât de important este contactul uman în ceea ce fac. Îmi dau seama de durerea puternică a mamei din cum își strânge degetele de la picioare, deși nu zice nici pâs. O tristețe în voce când vorbește despre naștere îmi dă de înțeles că sunt lucruri care trebuie spuse și pe care nimeni din jurul ei nu are timp să le audă. Fricile mai mici sau mai mari, iraționale sau nu, se ițesc mai ușor când ai omul în casa ta, în carne și oase. Umorul nu funcționează la fel de bine online, deși ultimul tată care s-a împiedicat de o mâță cu telefonul în mână a reușit să ne destindă eficient.

Sunt câteva dintre micile detalii cărora le duc lipsa, dar aceste lucruri mărunte mă fac să mă gândesc în ce univers total schimbat trebuie să funcționeze mamele, tații și familiile care primesc în rândul lor un omuleț nou în aceste vremuri atât de tulburi. Bunicii nu își pot lua în brațe nepoții și proprii copii ajunși părinți. Surori, frați, prieteni dragi pe care vi i-ați dori alături nu pot să vă viziteze, și sistemul de ajutor pe care credeați că vă puteți baza nu mai poate funcționa decât în mică măsură. Ieșitul afară, soluție patentată de adomit copilul și mai ales prilej de întâlnire, socializare și compătimire reciprocă cu alții din aceeași barcă, exclus. Îngrijorarea pentru cei vulnerabili din familie, pentru ce va fi peste o lună sau peste un an: nemărginită. 

Îmi pare rău pentru fiecare dintre voi, că nu aveți prilejul să trăiți această perioadă așa cum ar trebui, cu un amestec echilibrat de bucurie, surescitare, fericire pură și puțină groază. Și cred că este normal să vă simțiți trădați. Să simțiți că v-a fost furată într-o anumită măsură magia acestui moment încărcat de atâta semnificație- psihologică, relațională, familială, socială. 

Înainte de îmbărbătări și soluții, dați-vă un pic de timp să vă împrieteniți cu această frică și această amărăciune, pe care le simțim cu toții. Și pe care le trăiți poate mai intens, pentru că le percepeți prin lentila acestei vieți atât de noi, cu și mai puține repere decât puținele repere de care ne putem agăța de obicei

Harvard Business Review a vorbit mai bine decât aș putea eu să o fac vreodată despre anxietatea adultului în această perioadă. Dar cred că pentru părintele nou, suprapunerea dintre haosul exterior și cel interior este cu atât mai greu de dus. Adunați-vă penele pentru rezista, dar fiți blânzi cu voi înșivă, și unul cu altul, pentru că ceea ce faceți voi acum, adică trecerea prin naștere și primele săptămâni acasă cu un nou născut în condițiile în care se modelează din mers un nou mod a fi în societate este foarte, foarte greu. 

Voi reuni lucrurile practice pe care îmi doresc să le știți în această perioadă într-un alt articol. Deocamdată, vreau doar să vă trimit o mare mare îmbrățișare, să vă spun că într-un fel sau altul, lucrurile vor fi bine până la urmă, în moduri- și în bine, și în rău- pe care nici nu ni le putem închipui. Luați-o încet, zi cu zi, încercați să vă bucurați de timpul pe care îl aveți împreună, și folosiți-l ca să sudați noua barcă de trei sau de patru cu care ați pășit în lumea asta nouă. 

După cum a început, o să fie o călătorie de neuitat 🙂 

PS: Am vorbit de implicațiile medicale a SARS CoV2 asupra sarcinii, nașterii și nou-născutului – acelea pe care le putem ști în acest moment- într-un interviu pentru La Primul Bebe pe care îl găsiți aici.

PPS: dacă aveți întrebări, sau neliniști, sau vreți pur și simplu să urlați la o lună virtuală, folosiți cu încredere caseta de comentarii de mai jos 

This Post Has One Comment

  1. Irina

    Adina, m-ai facut sa plang! Nu stiu ce faceam fara tine si sfaturile tale calme, documentate si practice! Si fara blandetea, rabdarea si intelegerea cu care ne-ai raspuns la intrebari! Iti multumim ca ne faci perioada asta mai usoara!

Lasă un răspuns