Mortalitatea maternă și infantilă în România

România are în continuare una dintre cele mai mari rate de mortalitate infantilă din Europa (6 din fiecare 1,000 născuți mor în primul an de viață. Media UE 2017 este 3,6/1,000).  Ne mândrim de asemenea cu cea mai mare rată de mortalitate maternă (31 din 100,000 femei au murit la naștere în 2015 în România, față de media europeană de 16 la fiecare 100,000).  

Una dintre cauzele directe ale acestei stări de fapt este lipsa de monitorizare a femeilor în sarcină.  În prezent, una din patru femei din România nu are acces la îngrijire prenatală conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, primul contact cu un cadru medical în sarcină fiind momentul în care naște.

Peste 90% dintre aceste femei provin din mediul rural. Mulți dintre noi trăim cu impresia că aceste femei nu merg la consultații pentru că nu vor/ nu au chef. Dacă faceți însă un mic exercițiu de imaginație de a vă pune în locul lor, cu resursele pe care le au la dispoziție, veți înțelege că barierele financiare, logistice, de acces la informație pe care le au exclud conceptul de alegere. Nu e o alegere când trebuie să decizi dacă îți hrănești azi copiii pe care îi ai deja, sau cheltui banii pe autobuzul/consultația/analizele (da, teoretic gratuite, dar viața bate filmul) pentru copilul încă nenăscut. 

 

Soluția Salvați Copiii

Proiectul Salvați Copiii Caravana Gravidelor a încercat să acopere acest gol. Din 2013 până în 2017, anual, o echipă formată din obstetricieni, moașe și asistente medicale a mers în câteva comunități defavorizate pentru a consulta toate gravidele. 

Am participat la 4 dintre cele 5 caravane, și am avut norocul să îmi fac această primă ieșire din bulă alături de o echipă medicală și de cea din teren absolut excepționale. Am întâlnit lucruri care au căpătat cu totul altă dimensiune când le întâlnești față în față: mame pentru care acesta era primul consult prenatal deși aveau deja 4 copii, femei cu 8-9-10 copii, mame care cereau acces la contracepție ca să își potă gestiona mai bine viața fertilă, femei aflate la a doua sau a treia sarcină înainte de 18 ani. 

Toate aceste femei au nevoie de acces la servicii de sănătate reproductivă la nivelul comunității lor. Au nevoie de contracepție gratuită, de monitorizarea sarcinii, de screening de cancer de col și de sân. Nu este corect ca soarta să decidă, în funcție de locul în care te-ai născut, dacă ai acces la servicii de sănătate care sunt un drept fundamental al nostru al tuturor. Nu în secolul XXI. Nu în Uniunea Europeană. 

Ce am învățat participând la Caravanele Gravidelor Salvați Copiii

  • serviciile de sănătate reproductivă trebuie aduse mai aproape de femei, ideal la nivelul comunității, printr-o rețea de medici de familie/ moașe/ asistenți comunitari bine integrată în restul sistemului de sănătate
  • efortul unor organizații ca Salvați Copiii este admirabil, dar nu poate ține locul unui aparat de îngrijire gestionat corect de statul român (vezi mai sus)
  •  investiția în rețeaua de mediatori sanitari și asistenți comunitari motivați- prin salarii decente și training-  aduce importante beneficii pentru comunitate. 

Cum poți ajuta Organizația Salvați Copiii