Când spun că sunt moașă, sunt întâmpinată de obicei cu un amestec de uimire și curiozitate. Uimire că nu am basma și mustăți și nu stau într-un bordei la marginea satului, și curiozitate pentru că e greu de plasat această meserie arhaică (cu conotații de basma și mustăți) lângă Internet și avioane și ecografii.
Toate organizațiile internaționale (Organizația Mondială a Sănătății, UNICEF, UNFPA) consideră moașa elementul cheie în sănătatea femeilor de vârstă reproductivă. Sistemele de îngrijire europene bazate pe moașe au cele mai joase rate de mortalitate maternă și infantilă, cea mai înaltă rată de satisfacție maternă și cele mai mici costuri de îngrijire în sarcină. Acestă meserie își gasește relaxat locul în lumea de azi, nu în ultimul rând datorită experienței acumulate pe parcursul ultimilor mii de ani 🙂
Ce este deci moașa în accepțiunea modernă?
Moașa este un specialist în sănătatea reproductivă a femeii
Conform legislației europene adoptate și de România, moașa este specialistul din domeniul medical care poate însoți femeile de vârstă fertilă în toate nevoile lor reproductive, de la prima la ultima mestruație. Ele pot oferi soluții contraceptive, diagnostichează și urmăresc sarcina aflată în normalitate, asistă nașterea naturală și îngrijesc mama și copilul (inclusiv în privința alăptării) în primele șase săptămâni de după naștere. Prin pregătirea lor la nivel universitar, moașele sunt instruite să depisteze cazurile în care fie mama fie copilul prezintă semne de îngrijorare, și să îi direcționeze la nevoie către un alt specialist.
În plus, moașele sunt implicate în educația pre și post natală și cea sexuală, și în anumite țări, implementează programele de screening de cancer de col și de sân și sunt implicate în tratamentele de fertilitate.
Moașa este un specialist cu pregătire universitară
În România, meseria de moașă presupune absolvirea unui program universitar de patru ani, adică a unei facultăți de moașe din cadrul unei universități de medicină. În primii doi ani studentele acoperă materii comune cu colegii de la specializarea Asistență Medicală Generală (anatomie, fiziologie, farmacologie, nursing, etc), iar în ultimii doi ani se apleacă asupra materiilor de specialitate ce privesc sănătatea mamei și copilului (obstetrică, ginecologie, neonatologie, boli infecțioase, etc).
Moașa este un specialist integrat în sistemul de sănătate
Sarcina, nașterea și alăptarea sunt în cele mai multe cazuri procese care curg bine în virtutea sutelor de mii de ani de evoluție de care profităm cu toții azi. Monitorizarea evoluției acestora este în multe țări lăsată în grija moașei tocmai pentru că sunt parte din firescul, din normalitatea vieții femeii de vârstă fertilă și a familiei acesteia.
Moașa este însă instruită să și depisteze cazurile în care ceva nu merge totuși cum ar trebui: mama care dezvolta hipertensiune pe parcursul sarcinii, abdomenul unei gravide care crește prea puțin sau prea mult, o sarcină multiplă, o sarcină care dă semne că se termină înainte de termen, un copil care după naștere dă semne de boală. Toate aceste cazuri depășesc competența moașei pentru că ne aflăm deja în afara normalității, și moașa trebuie să redirecționeze mama sau copilul către actorul medical relevant: medic de familie, obstetrician (specialist în patologia sarcinii), neonatolog, pediatru.
Obstetricianul este cel care se ocupă de îngrijirea mamei/fătului aflați în patologie, fie că este vorba de o problemă preexistentă (mama cu diabet, cu patologie cardiacă, etc), fie că este depistată o problemă pe parcursul sarcinii.
Moașa este astfel un actor important al îngrijirii primare, care trebuie aibă legături bine stabilite – până la nivel de protocol medical- cu toți ceilalți membri ai echipei de îngrijire a mamei și copilului.
Mai multe despre profesia de moașă în România
It seems we can’t find what you’re looking for.