Despre Centrul Filia
Până în momentul în care Centrul Filia a intrat în viața mea, am trăit cu impresia că marea luptă feministă a secolului trecut s-a încheiat, și că organizațiile feministe actuale au mai mult un rol testamentar decât unul militant. Când contactul cu Filia m-a obligat să mă uit obiectiv la respectarea drepturilor femeilor în România, am înțeles că asemenea naivități sunt în cel mai bun caz o fugă de realitate și în cel mai rău caz, o complicitate a celor mai norocoși la soarta celor care pur și simplu nu au avut șansa să se nască în locul/ familia/ mediul social care să le permită să înflorească.
Am văzut alături de Centrul Filia ce presupune protejarea puținelor și fragilelor victorii obținute de mișcarea feministă dincolo de sloganuri, în viața de zi cu zi a multor femei: acțiuni de advocacy, analiză și input pe legislația care privește drepturile femeilor, reacții la evenimentele grave care ne arată că în continuare, viața și securitatea femeilor nu sunt o prioritate în România, o neobosită atenție și intervenție promptă la derapajele verbale și vizuale din media, activism în stradă, precum Marșul pentru siguranța femeilor, cercetare științifică precum cel mai recent Barometru de Gen din România, grupuri de suport și inițitivă la nivelul comunității, analiză și luare de poziție în privința unor fenomene cu impact direct asupra calității vieții femeilor, precum accesul la contracepție sau avort.
Dacă vi se învârte deja capul, lăsați-mă să adaug că toate acestea sunt făcute de o echipă minusculă, care compensează ceea ce ar fi trebuit să facă peste 15 oameni cu un nivel de profesionalism pe care eu l-am întâlnit rar în cariera mea. Am lucrat în corporații, am lucrat în diverse tipuri de organizații, dar pot spune că această echipă tânără, competentă, dinamică mi-a dat speranța că și în România se poate.
Proiectul Bona Dea
Echipa Centrului Filia a început să organizeze grupuri de inițitivă într-o comunitate rurală defavorizată din 2014, alături de E-Romnja. A devenit foarte repede clar că femeile din comunitate aveau un acces foarte restrâns- sau inexistent- la informații despre sănătate și la servicii medicale propriu-zise, la informații despre drepturile lor, inclusiv cele ce priveau accesul la piața de muncă, hărțuire sexuală sau ce trebuie să facă în caz de violență domestică.
Așa s-a născut Bona Dea, un proiect care a câștigat două runde succesive de finanțare din partea Înstaredebine, programul pentru ONG-uri susținut de Kaufland România.
În cadrul acestui proiect, prin 95 de evenimente desfășurate în 29 de comunități din 5 județe, peste 2,000 de femei din comunități defavorizate au primit informații utile, practice, cu privire la sănătate maternală și alăptare, prevenirea cancerului de col și de sân și prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor. În plus, femeile din orașele incluse în proiect au participat la seminarii despre discriminarea femeilor la locul de muncă și hărțuirea sexuală în universități și la locul de muncă.
Ca moașă, am avut marea plăcere să susțin discuțiile despre sănătatea reproductivă, maternală și alăptare. Am vorbit cu peste 2,000 de femei despre contracepție, ce este și cum funcționează ciclul menstrual, semne de pericol în sarcină și după naștere, probleme des întâlnite în alăptare, și multe alte subiecte interesante ridicate de aceste extraordinar de simpatice și relaxate interlocutoare.
Puteți citi mai multe despre experiența mea Bona Dea aici.
Ce am învățat alături de Centrul Filia
- feminismul este viu, vital, și trăiește prin implicarea, efortul și atenția unor organizații precum Centrul Filia și a oamenilor care-l alcătuiesc. Feminismul poate trăi și ajuta mai departe prin efortul și atitudinea fiecăruia dintre noi.
- nevoia de informare, sprijin și servicii medicale a femeilor din comunitățile rurale este la fel de mare ca a mea și a ta, însă accesul la oricare dintre acestea este mult, mult mai mult de dificil la 50 de km de primul spital. Aș vrea ca fiecare dintre cei care învinovățesc aceste femei că nu merg la doctor să petreacă un an ca femeie cu 3 clase, neasigurată, la 80 de km de cel mai apropiat spital.
- femeile din mediul rural și periferic urban au nevoie de contracepție, de gratuitate adevărată, neînnecată în birocrație, a analizelor de sarcină, de urmărire corectă a sarcinilor care să depisteze în timp util îndepărtări de normalitate
- avem multe de învățat din relaxarea și firescul pe care majoritatea acestor femei îl asociază vieții intime
Cum poți ajuta Centrul Filia
I am a feminist. I've been female for a long time now. It'd be stupid not to be on my own side.
Maya Angelou