Nisipul de pe o plajă este doar pietriș foarte fin privit de departe. Dacă te apropii însă suficient de mult, realizezi că de fapt fiecare pumn de nisip are o complexitate și varietate uluitoare. În funcție de relația ta cu nisipul de până acum, această diversitate te poate fie încânta, fie speria. 

Cam așa și cu informația despre sarcină, naștere și alăptare. De la o distanță confortabilă, toate lucrurile par destul de simple. Așa se naște, așa se alăptează, așa se îngrijește un copil. Întrebarea este ce nivel de detaliu este cel care aduce suficientă înțelegere și siguranță în acest hățiș de informații uneori contradictorii, astfel încât voi să luați deciziile care vi se potrivesc cel mai bine. 

 

Aici intervin eu. Înțeleg sarcina, nașterea și alăptarea prin prisma pregătirii mele universitare de moașă și de consultant în alăptare IBCLC. Am o bază bază solidă de cunoștințe teoretice, pe care le rafinez având urechile ciulite la ce se întâmplă interesant pe partea de cercetare în aceste domenii. 

Ceea ce m-a învățat însă să aleg ce e relevant sunt orele de practică din Facultatea de Moașe, nașterile la care am asistat, miile de ore de consultații în alăptare și puericultură de până acum, sutele de ore de cursuri predate și nu în ultimul rând, experiența proprie de a fi mamă a doi copii. 

Cred că este important ca fiecare mamă și tată să înțeleagă parcursul acestei perioade destul de complicate, să recunoască semnele de pericol înainte și după naștere, să înțeleagă ce înseamnă normalitatea sarcinii, nașterii și alăptării departe de lozinci, poze romantice și zvonuri de pe Internet. 

Sunt însă de părere că mama trebuie să rivalizeze ca și cunoștințe un obstetrician ca să poată naște? Nu. Corpul mamei care naște știe bine ce are de făcut și ce poate sau nu poate. Cred că mama care alăptează sau cuplul care îngrijește un copil trebuie să aibă cunoștințe la nivelul unui medic pediatru? Nu. Ei trebuie să știe la ce să se aștepte în mod normal și când să ceară ajutor.

Cheia unui parcurs bun este suficientă informație relevantă și o echipă bine aleasă în care aveți încredere.

Pălăriile mele de educator perinatal

perinatál, -ă adj. (med.) Care se referă la circumstanțele unei nașteri, are loc în jurul unei nașteri

Evenimentele La Primul Bebe

Cursuri despre alăptare alături de una dintre cele mai importante comunități de mame din România

Educația pentru sănătate în comunitățile rurale

Duc informații practice, utile, în comunitățile rurale cu acces limitat la servicii medicale

Cursuri individuale de pregătire pentru naștere

Discut în tihnă cu viitorii părinți despre naștere naturală sau prin operație cezariană. viața cu copilul și alăptare

Informația corectă face orice drum necunoscut mai scurt și mai ușor- și acest lucru este valabil și înainte de, și în timpul și după naștere 🙂 

Sarcina, nașterea și primele săptămâni de după naștere sunt un maraton. Și pentru ca nu alergi pur si simplu 42 de kilometri într-o bună dimineață, această călătorie necesită o pregătire – fizică si psihică.

Cursul meu de pregătire pentru naștere acoperă etapele esențiale ale acestui parcurs:

  • sarcina
  • nașterea naturală
  • intervenții medicale în naștere (de la oxiton la operația cezariană)
  • pregătirea perineului pentru naștere
  • alăptarea
  • îngrijirea bebelulușului

Nu vă promit că vă învăț să nașteți – știți deja. Nu stiu o tehnica magica prin care nasterea nu doare – se numesc totusi chinurile facerii.

Veti avea insa o imagine clara a drumului pe care il veti urma in sarcina si nastere, ce ar putea ajuta in travaliu, cum e viata cu un nou-nascut si cum sa porniti bine pe drumul alaptarii.

Albert Einstein spunea ca „Informaţia nu este cunoaştere. Singura sursă a cunoaşterii este experienţa.”

Veti avea informatia, insa experienta nasterii va fi adevarata voastra cunoastere.

Ce ma califică drept educator perinatal? Sunt moașă! Puteți afla mai multe despre ce este o moașă și care ar trebui sa fie rolul ei în sistemul de sănătate aici

Ce spun mamele

+1 pentru Adina. De la vizita ei la ieșire din maternitate am reușit să-mi alăptez gemenii exclusiv și încă sunt alăptați acum la 1 an și 7 luni. Nu le-am dat niciodată lapte praf de la externare. A fost greu însă ea ne-a dat informații prețioase.
Livia Nicoleta Hupca
Acum bebe are 6 luni și a fost alăptat exclusiv de la vizita Adinei până la începutul diversificării, fără dureri sau disconfort.
Ioana Popescu Toma

Consultant alăptare

Sunt alături de mame pentru a le ajuta să își definească și să își atingă obiectivele în alăptare

Educator perinatal

Aduc calm și siguranță prin informații pertinente și relevante, în timpul sarcinii și după nașterea copilului

Voluntariat și Activitate ONG

Particip alături de organizații extraordinare la proiecte legate de sănătatea reproductivă