De-a lungul timpului, am avut plăcerea să fiu invitată să vorbesc/scriu despre diverse subiecte importante pentru mine și pentru voi.  Am reunit mai jos aceste apariții în media,  în trei categorii: articole legate de alăptare,  activitatea mea legată de implementarea profesiei de moașă, și un amestec eclectic al altor interese ale mele.

Alăptare și viața cu copii mici

Spun des că venitul cu un nou-născut acasă este cel puțin la fel de complicat ca mutarea unui cumnat / soră / soacră în casă. Întregul microcosmos al familiei și casei trebuie să se schimbe, de la cine când face duș la cine/când/ce mănâncă,  la renegocierea sistemului de relații al membrilor familiei.

Adăugam în acest mix faptul că noul venit este din multe puncte de vedere complet neajutorat, o curbă de învățare amețitoare, o mamă și un tată obosiți, speriați și dornici să facă totul perfect,  și avem ingredientele unor prime săptămâni/ luni destul de intense.

Ce e de ținut minte: totul se învață, de la alăptare la îngrijirea copilului și la cum poți să mănânci, alăptezi și navighezi pe internet în același timp. Atât timp cât toată lumea este în viață la sfârșitul zilei, sunteți deja pe drumul cel bun. Și da, totul trece, în ceea ce va părea o clipă în doar câteva luni. 

Activism pro-moașe

Moașa este un specialist instruit la nivel universitar în sănătatea reproductivă a femeii și în sănătatea nou-născutului. În ciuda unor directive europene care cer prezența moașei lângă mame și copii, această profesie este aproape absentă in sistemul nostru de sănătate. România are astfel un procent de 25% femei care nu sunt urmărite de către niciun cadru medical pe parcursul sarcinii, și cele mai mari rate de mortalitate maternă și infantilă din Europa.

Cred cu tărie că un sistem de moașe funcțional ar putea rezolva multe elemente ale sănătății reproductive a femeilor de vârstă fertilă, de la acces la contracepție în zonele rurale la urmărirea sarcinii, alăptare și depistarea precoce a cancerului de col și de sân.  Am militat pentru implementarea profesiei de moașă ca vice-președinte al Asociației Moașelor Independente, și continui să o fac ca actor independent fie în diferite cadre instituționale. fie practicând această meserie superbă zi de zi 🙂

Alte proiecte

Unul dintre lucrurile care îmi aduce multă bucurie și satisfacție este lucrul în comunitățile rurale alături de organizații non-guvernamentale și colegii noștri mediatori sanitari, sociali, asistenți medicali și medici de familie.

Cred că este datoria fiecăruia dintre noi să încercăm să ajutăm- prin bani, timp și/sau implicare. Pe pagina Voluntariat și Activitate ONG puteți afla mai multe despre ce facem și cum puteți ajuta și voi.

Oameni

Bona Dea este despre femeile din comunități. Aceste femei pe care le judecăm din confortul vieții noastre de capitală fără să ne punem cu adevarat

Citește mai mult »