You are currently viewing Cântarul pentru sugari- dușmanul nostru?

”- Aș vrea să ne vedem pentru că bebelușul a luat foarte putin în greutate….Am aflat la pediatru ca la o lună are abia 200 grame peste greutatea nașterii. Nu înțeleg ce s-a întâmplat….

– Da, este destul de puțin. O intrebare: la două saptamani ce greutate avea? 

– Nu stiu. Nu avem cântar pentru că mulți ne-au spus că dacă ne luam îl vom cântări tot timpul. Am zis să nu ne complicăm”. 

Cântarul și mințile părinților

Întâlnesc des această idee că un cântar este rețeta sigură de pierdere a minților – într-adevăr greu încercate- ale părinților după nașterea copilului. Apariția lui în familie aduce cu siguranță, zice lumea, mult stres, certuri furtunoase și suplimentare nenecesară cu lapte praf. ”Pune copilul la sân când vrea, că sigur va fi bine”. 

Dar lucrurile nu merg întotdeauna bine, chiar dacă bebelușul este pus tot timpul la sân. Diverse motive- de la o atașare incorectă la fren lingual restrictiv nediagnosticat la infecții la insuficiența secreției de lapte- pot face ca un copil cu acces nelimitat la sân să nu ia în greutate cum trebuie. 

Cântarul și câștigul în greutate al copilului

Este important să stim cât mai curând daca o alăptare nu merge bine. Cu cât se iau măsuri mai devreme, cu atât mersul lactației se corectează mai rapid și mai ușor. Există într-adevăr semne precum numărul de scaune și scutece ude care ne indică faptul că aportul de lapte este în principiu în limite normale. Confirmarea faptului că sugarul se dezvoltă armonios este însă dată un bun câștig în greutate. Cântărirea unui bebeluș o dată pe săptămână este astfel un instrument care ne permite să aflăm dacă lucrurile merg într-adevăr bine sau nu, și să intervenim în timp util dacă este necesar (mai multe despre cum se cântărește un bebeluș aici). 

Compromisul chibzuit

Am încredere în părinți. Cred că doi adulți responsabili pot fi lăsați singuri cu un cântar și un bebeluș fără ca o cântărire săptămânală să însemne sfârșitul alăptării. Dacă lucrurile merg bine, de ce ne ferim să confirmăm? Dacă situația nu evoluează cum ne dorim, de ce să nu aflăm în timp util? Faceți rost de un cântar (împrumutat, închiriat, cumpărat), citiți aici cum se cântărește bebelușul, la ce trebuie să ne așteptăm ca și câștig în greutate, și pășiți cu încredere pe drumul presărat (și) cu informații utile despre cum vă merge alăptarea 🙂

Lasă un răspuns