Asociația E-Romnja este un ONG cu suflet mare care își dorește „implicarea și consolidarea poziției femeilor rome în societatea româneasca, în comunitate și la locul de muncă”.  Sunt foarte active la nivel național, unde coalizează femei rome și nerome în direcții care ne privesc pe toate, militează pentru inițiative care vizează femeile din grupurile etnice și nu numai, și dezvoltă campanii pentru a combate imaginile negative și stereotipurile referitoare la femeile rome.

Proiectele E-Romnja la nivel local

Încă o parte- mare- de magie se întâmplă însă la nivel local. E-Romnja a transformat viața unor comunități înființînd grupuri de inițiativă ale femeilor și tinerilor, prin care aceștia au învățat să găsească resursele, vocea și curajul pentru a rezolva probleme care îi preocupă în mod direct. 

În cadrul acestor întâlniri, E-Romnja abordează în parteneriat cu comunitatea teme importante precum accesul la resurse locale, violența în relație cu autoritățile sau în comunitate/familie, mariajul timpuriu, educația fetelor, sănătatea femeilor sau accesul la locuri de muncă. 

Este extraordinar când vezi ce efect are simplul- și foarte complicatul- fapt că femeile au o voce, și povestea Nicoletei sau a Luminiței sunt doar două exemple.

Am avut și am plăcerea să însoțesc E-Romnja în comunitățile în care lucrează pentru discuții interesante și întotdeauna animate despre sănătatea reproductivă și sexuală.  Dezinvoltura și deschiderea acestor femei către aceste subiecte vitale care ne privesc pe noi toți sunt de fiecare dată o plăcere și o lecție de firesc.

Ce am învățat alături de E-Romnja

1. Femeile din comunitățile dezavantajate își doresc să aibă control asupra vieții lor reproductive prin contracepție, exact ca mine și ca tine. Ideea că acestea își doresc să aibă 10 copii ca să trăiască din alocații este o prejudecată care nu are niciun fundament în realitate. 

2. Problema reală este accesul la consiliere în planning familial și la contracepție gratuite, dublate mai nou de un acces dificil la avort. În condițiile în care ai un venit de 200 ron pe lună, două bilete de autobuz până la oraș, costul consultației și al contraceptivelor este o cheltuială pe care pur și simplu nu o poți justifica. 

3. Din păcate, această situație în care femeia nu are control asupra propriului corp (în Uniunea Europeană, în 2019!!) este dublată de o rată mare a violenței domestice și violului intramarital. Aceasta este adevărata dimensiune a abandonului acestor femei de către statul român și de către noi toți. Fără acces la educația care le-ar permite un venit independent, fără soluții reale la violența domestică (centre de ajutor, structuri de susținere etc), fără acces la contracepție, multe dintre ele sunt prinse într-un cerc vicios de lipsă de acces la resurse pentru a se ajuta și de opțiuni pertinente. 

Geniul programelor dezvoltate de E-Romnja este tocmai creerea unei rețele de suport în comunitate, un prim pas important în ieșirea din acest dans al neputinței și lipsei de perspectivă.

Cum poți ajuta Asociația E-Romnja

Redirecționează 2% din impozitul pe venit către E-Romnja

Redirecționează 20% din impozitul pe profit către E-Romnja